Castell de la Floresta
(La Floresta - Les Garrigues)

La Floresta - Castell

La Floresta - Castell (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Floresta - Castell (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 2021)

Situació Carrer de l'Església
Imponent edifici que va pertànyer als ducs de Cardona, els comtes de Pallars i els ducs de Medinaceli. Més que un castell defensiu, va ser concebut com a palau residencial, amb finalitats de caça i esbarjo dels seus propietaris. Està construït damunt la roca calcària i consta de diversos cossos, tots ells molt estrets, el més antic dels quals pot remuntar-se al segle XIV. Sabem que l'any 1376 va passar a mans de Jaume Roger de Pallars, l'escut del qual (amb l'àliga bicèfala) podem veure a diversos llocs de l'edifici. L'any 1388, el castell va ser adquirit pel senyor d'Arbeca, Hug II de Cardona Anglesola, primer comte de Cardona.

L'edifici actual, tal com ens ha pervingut, és fruit de les profundes reformes realitzades pels Cardona a mitjan segle XVI, època en la qual es va afegir la torre i es va convertir l'antic castell en palau senyorial. D'aquella època són els rics enteixinats i les pintures (que tractem en fitxes separades). Amb tot, es van conservar nombrosos elements d'època gòtica, com les finestres coronelles.

La manca de successió masculina i la política matrimonial encaminada a enllaçar amb la noblesa castellana, va fer que la propietat passés dels Cardona als seus successors, els ducs de Medinaceli. A començament del segle XVIII, Felip V va crear el marquesat de la Floresta en favor de qui havia estat advocat dels Medinaceli, Antoni de Potau i de Ferreró (1664-1713). En morir sense descendència, les seves propietats van passar a mans de la seva neboda, Gertrudis de Sobies i de Gay.

Al segle XVIII, l'antic palau es va dividir en diversos habitatges i això va fer que s'alteressin els interiors i s'obrissin desordenadament noves finestres. També en aquella època es va construir, annexa a la torre, l'església de Sant Blai. Modernament ha estat objecte de restauració.