Capella de Sant Miquel de les Borgetes
(Arbeca - Les Garrigues)

Arbeca - Capella de Sant Miquel de les Borgetes

Arbeca - Capella de Sant Miquel de les Borgetes (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Les Borgetes. Camí d'Arbeca a Mollerussa
De l'antic llogaret de les Borgetes de Salena, a uns 4 km d'Arbeca en direcció a Mollerussa, només en resta la seva església, d'estil romànic tardà. Es tracta d'un edifici de planta rectangular, adossat al turó, cobert amb volta de canó i reforçat amb gruixuts contraforts. Sorprèn la qualitat dels carreus, alguns d'ells de mida considerable, ben tallats i arrenglerats. El portal és de mig punt, fet amb grans dovelles i compta amb una finestra de doble esqueixada.

De l'antic poble, sempre lligat a la baronia d'Arbeca, no en resta cap vestigi, tret d'algunes sitges on es guardava el gra. És probable que s'abandonés al segle XIV, arran de les epidèmies de pesta, i que hagués disposat d'alguna fortificació.

Modernament s'ha adequat l'entorn com a lloc d'esbarjo, amb nombroses taules i fogons per a barbacoes. S'hi celebra un tradicional aplec el dia 1 de març.