Cal Pitxell
(Arbeca - Les Garrigues)

Arbeca - Cal Pitxell. Finestral renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2021)

Arbeca - Cal Pitxell

Arbeca - Cal Pitxell (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Jardí, 1
Coneguda anteriorment com a Cal Fuster i posteriorment com Cal Ventura del Metge. D'aquesta casa el més interessant és el finestral, un dels primers on s'introdueixen les formes clàssiques renaixentistes a les terres de Ponent, juntament amb la portada de Cal Joan a Cervera (avui al Museu Comarcal), i la porta de la capella del Sant Sepulcre a l’església parroquial de Vilagrassa*. Està flanquejat per falses pilastres amb capitells decorats amb fullatge i caparrons d'àngels. Al centre de la llinda hi ha un escut amb un cor i les sigles P.O., erròniament identificades amb el monestir de Poblet, però que és probable que es refereixin al cognom Pocorull. Al seu damunt, la data de 1549, sota un guardapols ricament guarnit.

*Joan Yeguas Gassó. "Notes sobre portades renaixentistes al Segrià". Revista del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià. 7 (2020)