Creu dels Plans
(Arbeca - Les Garrigues)

Arbeca - Creu dels Plans

Arbeca - Creu dels Plans (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusCreus monumentals
Situació Carretera C-233, de les Borges Blanques a Arbeca, km 67
El 13 d’agost del 1936 van ser afusellats i cremats, a la carretera d'Arbeca a les Borges Blanques, sis veïns d'Arbeca: Marià Mullerat Soldevila, de "Cal Finet", de quaranta anys, Josep Sans Balcells, "Bep de Garí", de vint-i-sis anys, Llorenç Segarra Pau, "Gepo", de quaranta-un anys, Manel Pont Gras, "Pigota", de quaranta-nou anys, Joan Gras Navès, "Gras", de trenta-dos anys i Llorenç Vidal Ximenos, "Voluntari", de trenta-vuit anys. D'entre ells destaca la figura de Marià Mullerat, metge i alcalde d'Arbeca entre 1927 i 1930, molt estimat al poble i proclamat beat l'any 2019.

Acabada la Guerra es va alçar un monument a l'indret on van ser assassinats. Està format per un cos cilíndric abraçat per sis creus, amb cadascun dels noms dels homenatjats, i una creu solitària al capdamunt.