El poble d'Arbeca
(Arbeca - Les Garrigues)

Arbeca -Portal del segle XVII (Foto: Albert Esteves, 2021)

Arbeca. Postal antiga

Arbeca. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Ctra. C-233, km 69
El poble d'Arbeca es va formar als vessants del turó on hi hagué el seu important castell, que ha deixat escasses restes. És esmentada com a vila des de l'any 1160. El seu clos emmurallat s'articulava al voltant de la plaça Major, porticada, la plaça de l'Església i el carrer Sant Jaume. Al segle XVIII s'eixamplà extramurs pel sector meridional. Però va ser al segle XIX quan va assolir la seva configuració moderna, sota l'impuls d'un intens creixement que el va fer passar de 1.128 habitants l'any 1787 als 2.753 just un segle després. Amb tot, l'antic barri murat conserva en bona part l'aspecte que devia tenir al segle XVII, quan es van refer o enriquir moltes de les seves millors cases i quan es va construir l'església parroquial de Sant Jaume.