Catedral de Tortosa
(Tortosa | Catedral - Baix Ebre)

Tortosa - Catedral. Façana de la plaça de la Cinta

Tortosa - Catedral. Façana de la plaça de la Cinta (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorBernat d'Alguaire / Andreu Julià / Pasqual i Joan de Xulbi / Josep i Pau Xambó
Situació Cruera
L'edifici actual de la catedral de Santa Maria de Tortosa es va iniciar l'any 1347 per substituir un temple anterior romànic que, molt probablement, havia estat, al seu torn, substitut d'una mesquita islàmica. La construcció no es va fer enderrocant l'edifici anterior sinó que es va anar alçant a trams, envoltant les construccions antigues, tot plegat dins d'un procés que, amb diverses interrupcions, va durar quatre segles. Es pot dir que l'estructurà bàsica és gòtica, i plenament gòtics són l'absis i el primer tram de la nau, però la resta de l'edifici es va anar configurant entre els segles XVI i XVIII, de manera que, tant l'estil renaixentista com el barroc, hi han deixat una evident empremta, que arriba fins a finals del segle XIX, amb els vitralls del presbiteri del taller Amigó.

La primera pedra es va col·locar solemnement el 21 de maig de 1347, però l'arribada de la pesta, l'any següent, va obligar a aturar les obres, les quals no es van reprendre fins al darrer terç del segle XIV. Les capelles radials de l'absis es van acabar l'any 1422. Això va permetre enderrocar l'antiga capçalera i, l'any 1431, es va enllestir la volta de la girola. Deu anys després es va fer la consagració del nou altar major. Al llarg de la segona meitat del segle XV es va construir el primer tram de la nau i, a partir de llavors, les obres van avançar molt lentament, amb llargs períodes de carència. El tercer tram i el quart de la nau no es van enllestir fins a la darreria del segle XVI. L'any 1597 es va fer una nova consagració i es van iniciar les obres del baptisteri i la torre. El tram final, amb la inacabada façana, es realitza en ple període barroc, entre 1620 i 1757.

En conjunt, es tracta d'un edifici de tres naus, amb capelles entre els contraforts, que configuren tres nivells d'alçat, amb finestres ogivals a cadascun d'ells. Està coberta amb voltes de creueria sostingudes per grans pilars poligonals i decorades amb claus de volta bellament esculpides, especialment la del presbiteri, que representa la coronació de la Verge, obra de Bartomeu Santalínia (1440). L'absis, atípic a Catalunya, té la singularitat de no tenir parets entre les capelles, amb la qual cosa genera un doble deambulatori.

L'any 2015 es van enderrocar les cases que hi havia davant de la façana principal i que dificultaven la seva contemplació.