Retaules del segle XVIII
(Tortosa | Catedral - Baix Ebre)

Tortosa - Catedral. Capella de Santa Llúcia (1796)

Tortosa - Catedral. Capella de Santa Llúcia (1796) (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorIsidre Espinalt / Cristòfor Cros / Salvador Gil
Situació Interior de la catedral
La catedral de Tortosa conserva, a les seves capelles, diversos retaules barrocs, executats al llarg del segle XVIII, alguns d'ells de gran interès.

Un dels més notables és el de Sant Josep, construït l'any 1727, amb una gran riquesa en els relleus i daurats i que combina les escenes pintades amb les imatges exemptes, que mostren un destacable dinamisme.

Espectacular és també el dedicat a santa Anna, restaurat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, obra de l'escultor Isidre Espinalt, de cap a 1730, presidit per la imatge de la santa, amb sant Pere d'Arbués i sant Joan Nepomucè a les fornícules laterals. Sota de l'escultura de santa Anna hi ha una pintura sobre taula de Sant Maure, del 1559.

La capella del Carme o de les Ànimes compta amb un retaule, del primer terç del segle XVIII, centrat per un gran quadre de la Verge, salvant les ànimes del Purgatori. Al seu voltant, columnes decorades amb garlandes i dues imatges exemptes.

El retaule de Sant Pere va ser encarregat pel canonge Pere Vidal a Cristòfor Cros, el 1731. La imatge actual del sant no és l'original. Presenta, tanmateix, un gran treball en la talla de fusta, amb columnes salomòniques decorades amb garlandes i figures de putti.

La capella del Roser, construïda al segle XV, compta amb un dels millors retaules barrocs de la catedral. Va ser finançat pel prevere Agustí Vilàs i executat per l'escultor Salvador Gil, entre 1765 i 1776. Està presidit per la Mare de Déu, als peus de la qual hi ha sant Domènec de Guzmán i santa Caterina de Siena. Al coronament podem veure l'escena de la Coronació de la Verge.

Entre els retaules destacables podem esmentar també el de Santa Llúcia, molt més auster, de trets neoclàssics. Va ser encarregat per la confraria de Sant Eloi, dels ferrers, l'any 1796. A la part inferior hi ha una urna de vidre amb la imatge jacent de santa Llúcia. Al seu damunt, entre dues grans columnes acanalades, hi ha una fornícula amb la imatge de la santa.