Claustre
(Tortosa | Catedral - Baix Ebre)

Tortosa - Claustre de la catedral

Tortosa - Claustre de la catedral (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Claustre de la catedral. Porta de la desapareguda sala capitular

Tortosa - Claustre de la catedral. Porta de la desapareguda sala capitular (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Claustre de la catedral. Porta de la capella de la Cinta

Tortosa - Claustre de la catedral. Porta de la capella de la Cinta (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Claustre de la catedral. Verge de Palau

Tortosa - Claustre de la catedral. Verge de Palau (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Claustre de la catedral. Pica beneitera

Tortosa - Claustre de la catedral. Pica beneitera (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Annex a la catedral
InterèsEspecial interès Interessant
El claustre de la catedral de Tortosa es va construir entre finals del segle XIII i començament dels XIV, però hi ha referències a l'existència d'un claustre anterior, d'època romànica, del qual se n'aprofitaren alguns elements. Al seu voltant estaven les dependències dels canonges, el refetor, el dormitori, la sala capitular i la casa del prior, aquestes dues darreres, desaparegudes. Té una planta trapezoidal, amb quatre galeries d'un únic pis, alterades en part en construir-se la nova basílica. Estan constituïdes per arcs ogivals suportats per fines columnes nervades amb capitells sense decoració -tret dels que s'aprofitaren d'època romànica-.

A la galeria meridional hi ha una de les singularitats del claustre, una finestra amb dues columnes de pòrfir vermell i gabre o marbre verd, materials provinents d'Egipte i Grècia. És probable que procedissin d'una construcció romana i es combinessin amb capitells visigòtics. També en aquesta ala hi ha una capelleta barroca que custòdia la coneguda com a Verge de Palau. A la galeria nord destaquen les nombroses làpides funeràries de canonges o dignataris de la seu, procedents de la sala capitular. Hi ha també una pica beneitera d'origen medieval, situada originalment a l'interior de la nau, al costat de la porta d'accés des del claustre.