Finestra amb columnes de marbre
(Tortosa | Catedral - Baix Ebre)

Tortosa - Claustre de la catedral. Finestra amb columnes de marbre

Tortosa - Claustre de la catedral. Finestra amb columnes de marbre (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Claustre de la catedral
Al mur meridional del claustre hi ha una finestra trigeminada molt singular. Els seus capitells són de tipus corinti, esquematitzats, i podrien ser d'època romànica o visigòtica. Però el més sorprenent són els fusts i les bases de les columnetes. Estan fets amb materials procedents de Grècia i d'Egipte portats a Tortosa pels romans o els musulmans i aprofitats en construir-se el claustre. El material de color vermell és pòrfir egipci, utilitzat per la seva duresa des de l'època dels faraons. El material de color verd que és a la base d'una de les columnes és també pòrfir però en aquest cas procedent del Peloponès, a Grècia. Pel que fa al fust de color fosc és gabre negre, probablement procedent també d'Egipte.

Es desconeix l'origen d'aquestes columnes. Podrien procedir d'una basílica tardoromana desapareguda o potser van arribar a Tortosa durant l'ocupació islàmica. En qualsevol cas, és una de les finestres medievals més singulars de Catalunya.