Capella del palau episcopal
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Capella del palau episcopal (Foto: Albert Aymà. Calaix.gencat.cat)

Tortosa - Palau episcopal. Exterior de la capella

Tortosa - Palau episcopal. Exterior de la capella (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Interior del palau episcopal. Cruera, 5
La part més interessant i millor conservada del palau episcopal és, sens dubte, la capella, situada al primer pis. Edificada durant el primer terç del segle XIV, és un edifici de més alçada que amplada. Té planta quadrada, la qual esdevé pentagonal en alçat a causa de les dues trompes als angles de la capçalera i octogonal a la cúpula. La façana és espectacular. Té tres obertures disposades simètricament. La portalada, al mig, i dos grans finestrals amb traceria gòtica, a banda i banda. La porta està presidida per la Mare de Déu, situada al timpà, flanquejada per dos àngels. Als brancals, damunt les columnes nervades que separen les obertures, hi ha quatre imatges de bisbes santificats, un dels quals és sant Agustí d'Hipona, totes elles coronades amb sengles dossers. Estilísticament, se la relaciona amb la porta dels Apòstols de Santa Maria de Morella. Pel que fa a la capçalera, cal ressaltar les cinc falses finestres de l'interior del cimbori, decorades amb pintures que imiten vitralls, que segurament no es van obrir a l'exterior per protegir l'edifici de les inclemències del temps.