Palau Capmany
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Palau Capmany

Tortosa - Palau Capmany (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Palau Capmany (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2012)

Situació Rosa, 5
Situat al carrer de la Rosa, gairebé enfront dels palaus Despuig i Oriol, va ser construït al segle XVII i molt transformat l'any 1868, amb la construcció d'un pati i estances d'estil neoàrab, com el saló principal, on es va reproduir el Pati dels Lleons de l'Alhambra, reforma dirigida per Josep Grifoll.

Com era habitual als palaus de l'època, l'edifici s'articula al voltant d'un pati interior. Destaca especialment la façana principal, un dels millors exemples d'encoixinat que podem trobar a Catalunya. El nivell superior està disposat en forma de galeria i al seu damunt hi ha un destacat voladís amb cabirons molt treballats.

Va ser propietat de la família Oliver durant el segle XVII. A mitjan segle XIX va passar a mans de la comtessa de Vallcabra i després al seu fill, el marquès de Capmany. A finals del segle XIX les estances dels baixos, on hi havia les cavallerisses i dependències del servei, es van transformar en locals comercials. Durant anys vas ser la seu del Centro Dertosense, un club social i polític de la burgesia tortosina.