Palau Oriol
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Palau Oriol (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Palau Oriol (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2012)

Tortosa - Palau Oriol (Foto: Dipitació de Tarragona)

Situació Rosa, 6
Veí del palau Despuig, amb el que probablement formava una unitat en el seu origen medieval, va adquirir la seva configuració actual probablement cap a la segona meitat del segle XVI. D'aquella època són, almenys, les dues finestres motllurades que flanquegen el portal adovellat de mig punt. Com és habitual en aquests edificis senyorials, compta amb un pati interior d'on neix l'escala que condueix al primer pis i on hi ha un pou de pedra. Tanmateix, es fa difícil precisar què hi ha d'original i què va ser modificat en la profunda restauració que es va dur a terme l'any 1971, en la qual es van incloure diverses restes del palau dels Purroy, enrunat l'any 1969.

El palau va ser propietat dels marquesos de Bellet, una de les nissagues més influents en la Tortosa del segle XVIII. Després va ser la primera seu de l'Audiència de lo Criminal (1882) i el 1890 es va convertir en seu del Círcol Mercantil i Agrícola. A mitjan segle XX pertanyia a Damià d'Oriol, marquès de Santa Coloma. Des de 1969 és propietat de la la Diputació de Tarragona.