Casa Fontanet (Casa Grego)
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Casa Fontanet (Casa Grego)

Tortosa - Casa Fontanet (Casa Grego) (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorPau Monguió Segura
Situació Plaça de la Cinta, 6
Situada a la plaça de la Cinta, al bell mig del nucli antic, és un dels grans edificis modernistes de Tortosa, alçat al lloc on hi havia hagut el palau medieval dels Tamarit. Va ser construïda entre els anys 1907 i 1908, projectada per Pau Monguió (Tarragona, 1865 - 1956), tot i que els plànols els va signar Pere Caselles i que, abans d'iniciar-se la construcció, es va eliminar una planta respecte al projecte original. Promoguda per Pilar Fontanet, es coneix també com a casa Grego perquè, després de la Guerra, va ser adquirida per Josep Francesc Grego.

L'edifici ve caracteritzat per la potent tribuna de fusta i vidre que es corba resseguint la cantonada. La composició de la façana, amb predomini de les geometries corbades, parabòliques o semicirculars, en contrast amb la nítida rectitud dels balcons correguts, l'acosta a models centreeuropeus i l'allunya de les seves obres de maó vist, d'aires neomudèjars. Són destacables els relleus florals de les columnes de la planta baixa i els retorçats esgrafiats que envolten les obertures. Restaurada per Tomàs Homedes Grego.