Antic Hospital de la Santa Creu
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Antic Hospital de la Santa Creu. Portada

Tortosa - Antic Hospital de la Santa Creu. Portada (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Antic Hospital de la Santa Creu

Tortosa - Antic Hospital de la Santa Creu (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Antic Hospital de la Santa Creu (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1915)

AutorFrancisco del Condado (escult.)
Situació Plaça dels Estudis, 6
En aquest solar, situat al final del carrer de la Mercè, hi va haver, des de començament del segle XIV, l'Estudi de Gramàtica. L'any 1768 es va construir, al seu lloc, l’hospital de la Santa Creu, abans situat fora del recinte emmurallat. És un edifici sumptuós, de planta baixa, dos pisos i un tercer pis a tall de galeria. A l'interior té un pati porticat que actua com a distribuïdor. L'element més destacat és la portalada barroca, amb un ample encoixinat i escultures de l'aragonès Francisco del Condado.

L'any 1906 l'hospital es va traslladar al convent dels jesuïtes, al nucli de Jesús i el 1914 va ser la seu de l'Ajuntament. Posteriorment va funcionar com a institut de batxillerat. L'any 1959 l'Ajuntament el va cedir al Ministeri de Justícia perquè hi ubiqués els jutjats.