Reial Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties. Portada
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties. Portada

Tortosa - Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties. Portada (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Sant Domènec, 21-23
L'únic element monumental de la façana és la portalada, construïda cap a 1570. És una gran obertura de mig punt emmarcada per dues columnes acanalades que reposen sobre pedestals esculpits amb busts i estan coronades amb capitells corintis. Als flancs hi ha les figures de dos àngels, i el mateix als carcanyols. Al segon nivell podem veure el gran escut imperial de l'emperador Carles, amb l'àliga bicèfala, flanquejada per dues figures hieràtiques, assimilables a dos atlants, una femenina i l'altra masculina. Més amunt hi ha un fris amb grotescos i un frontó triangular i, al capdamunt, una doble fornícula amb les imatges de sant Jaume i sant Maties, coronada amb un àngel. És una portalada de tipus telescòpic, amb quatre nivells, cadascun dels quals més estret que el de sota.