Monestir de Santa Clara
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Monestir de Santa Clara. Claustre

Tortosa - Monestir de Santa Clara. Claustre (Foto: Enric, 2014)

Tortosa - Monestir de Santa Clara (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Pujada de Santa Clara, 19
Es desconeix la data de fundació del convent de les clarisses de Tortosa, però el més probable és que es produís entre 1260 i 1270 i que sorgís a partir del cenobi que l'orde tenia a Barcelona. Està situat a l'extrem oriental del recinte clos, molt a prop de la muralla. Hi ha una església en ruïnes, de la que es conserven els arcs apuntats, que podria correspondre's amb el primer temple ocupat per les monges, una església dels templers dedicada a sant Miquel. Al llarg del segle XIII hi ha documentades diverses donacions que tenien com a finalitat la construcció del convent.

El conjunt, ocupat encara per monges de clausura, està tancat per un mur perimetral, amb porta d'arc ogival. A l'interior hi ha les dependències monàstiques, l'església actual -dedicada a Nostra Senyora de les Neus-, les restes de l'antiga i la part més interessant, el claustre, que tractem en fitxa independent. L'església va resultar molt afectada per la Guerra Civil, després de la qual va ser reconstruïda. És remarcable la porta, decorada amb escuts heràldics.