Antiga església de Sant Antoni
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Antiga església de Sant Antoni (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Antiga església de Sant Antoni (Foto: Josep Ramon Roig -Calaix.gencat.cat-)

AutorTomàs Homedes Grego, Elisabet Ortiz Arasa (reforma)
Situació Montcada, 17
Estava vinculada a la confraria de Sant Antoni dels Pagesos, la més antiga de Tortosa, documentada des de 1358. L'església actual es va construir l'any 1652 aprofitant una antiga mansió dels Boteller i els Oriol. En la construcció es va mantenir la part baixa de la façana, que és la que ens ha pervingut, amb l'aparell original i una porta adovellada de mig punt. Damunt la porta hi ha un medalló amb la imatge de sant Antoni Abat.

L'any 1936 la major part de l'edifici va ser devastat pels anticlericals i es va perdre tot el seu valuós retaule i tot el mobiliari litúrgic, juntament amb l'arxiu gremial. Després de la guerra es va utilitzar com a taller i magatzem i als anys noranta es trobava en estat ruïnós, tal com podem veure a les fotografies que adjuntem. Restaurat l'any 2011, per Tomàs Homedes Grego i Elisabet Ortiz Arasa, actualment acull el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa.