Cementiri andalusí de la Suda
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Castell de la Suda. Làpida funerària del segle

Tortosa - Castell de la Suda. Làpida funerària del segle (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusJaciment arqueològic
Situació Castell de la Suda
L'any 1973, mentre es reformava el castell per convertir-lo en parador de turisme, es va descobrir l'única necròpolis àrab al descobert, fins al moment. Abasta diferents nivells d'enterraments datats entre els segles X i XII, a més d'un habitatge quadrangular, del segle X. Contenia també una tomba aïllada de grans proporcions corresponent al caid al-Jazin, del mateix segle.

També va aparèixer una làpida funerària de marbre, d'un valor excepcional, dedicada al governador Qaid Abd Al-Salamb, que va morir el 7 de gener de l'any 961. Està treballada en alt relleu i escrita en cúfic florit. Es conserva al vestíbul del parador.