Aldover
(Aldover - Baix Ebre)

Una casa a Aldover (Foto: Albert Esteves, 2021)

Aldover. Detall barana

Aldover. Detall barana (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Ctra. C-12, km 26
El lloc d'Aldover (popularment conegut com lo Dover) està documentat des de la mateixa conquesta cristiana, a mitjan segle XII, però és possible que l'origen del poble fos anterior, ja que un document de la catedral de Tortosa, de l'any 1174, parla de la villa vetula d'Aldover, és a dir, una vila vella, potser islàmica o romana. El que se sap amb certesa és que la parròquia va ser creada l'any 1370 i cal pensar, per tant, que en aquella època el poble ja es trobava ben consolidat. El creixement de finals del segle XVI va fer possible la construcció de l'església actual, que constitueix el centre del nucli urbà, articulat per carrers llargs i estrets: el carrer Major, el carrer del Raval, el de Sant Domènec i el carrer de la Carretera, principalment. Les cases conserven pocs vestigis antics, la major part van ser renovades durant els segles XIX i XX.