Parc de Teodor González
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Parc de Teodor González

Tortosa - Parc de Teodor González (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Parc de Teodor González. Restes de la basílica paleocristiana

Tortosa - Parc de Teodor González. Restes de la basílica paleocristiana (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusParcs i jardins
AutorJoan Abril Guanyabens
Situació Av. Generalitat, 72
És el parc més important de la ciutat i, fins a les acaballes del segle XX, l'únic parc urbà de Tortosa. Està situat al sector de l'Eixample, al costat del riu, i ocupa un espai on, a mitjan segle XIX, hi havia petites drassanes i tallers. L'any 1876 l'Ajuntament va decidir traslladar-los a la riba dreta i en els seus terrenys es va decidir construir-hi un gran parc, projectat per Joan Abril Guanyabens. Es va construir entre 1885 i 1892 i és un àmbit obert a la ciutat, sense tanques que l'aïllin. Pau Monguió Segura hi va afegir diversos elements, com l'escalinata i la pèrgola, el 1921.

En ser un parc de considerables dimensions, té diversos sectors enjardinats, a més de llacs i zones de jocs. Un dels espais més emblemàtics és l'ample passeig amb plàtans centenaris. L’any 1932 es va reconstruir pedra a pedra, a l'interior del parc, l'antiga llotja medieval. També s'hi van traslladar, l'any 1988, les restes dels fonaments d’una basílica paleocristiana del segle VI, que van ser descobertes durant les obres de construcció del pàrquing soterrani de la plaça Alfons XII.