Portada de l'antic seminari
(Tortosa | Nucli antic - Baix Ebre)

Tortosa - Portada de l’antic seminari

Tortosa - Portada de l’antic seminari (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Portada de l’antic seminari. Detall

Tortosa - Portada de l’antic seminari. Detall (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Portada de l’antic seminari (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1914)

Situació Plaça Gerard Vergés
Els jesuïtes van establir-se a Tortosa l'any 1632 i, una dècada després, van obrir un col·legi al carrer Montcada que va estar en funcionament fins a la seva expulsió pel rei Carles III, l'any 1767. Després l'edifici va esdevenir seminari i, un cop adquirit per l'Ajuntament l'any 1928, quan era alcalde Joaquín Bau, va passar a funcionar com institut.

L'any 2017, dins del procés d'urbanització de la nova plaça Gerard Vergés, s'hi va instal·lar la portada del vell edifici del carrer Montcada, totalment exempta, com si es tractés d'un arc triomfal. A parer nostre, hauria estat més encertat trobar-hi una altra ubicació on pogués mantenir la seva funció original i una presència més d'acord amb el seu indubtable interès artístic. Ara passa força desapercebuda.

Text: Albert Esteves

Es tracta d'un portal d'estil renaixentista, emmarcat per falses pilastres enquadrades, capçades amb capitells decorats amb àngels i animals fantàstics. L'arc de la porta està envoltat amb puntes de diamant i perfilat amb relleus vegetals. Als carcanyols hi ha dos medallons amb busts encarats. Probablement, es correspon amb l'obra dels jesuïtes, al voltant de 1640. A la part superior de la porta hi ha l'escut reial de Carles III i, molt desgastada, la llegenda Real Colegio Sacerdotal, 1770, afegit quan l'edifici va ser convertit en seminari.