Casa Sabaté
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Casa Sabaté. Façana posterior

Tortosa - Casa Sabaté. Façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorFrancesc Escudé Bosch (signa el projecte Josep M. Vaquer Urquizú)
Situació Plaça d'Alfons XII, 7
És un dels edificis més originals i sorprenents de Tortosa, la casa i antiga clínica Sabaté, un singular exemplar neoegipci, promogut, l'any 1914, pel doctor Primitiu Sabaté Barjau*, amb el seu germà Secundí, de gustos orientalistes. Si bé els plànols del projecte van ser signats per Josep M. Vaquer Urquizú, l'autoria de l'obra s'atribueix a Francesc Escudé Bosch (Roquetes, 1867 - 1919), que no podia signar per manca de titulació acadèmica.

Estructuralment, és un edifici força convencional. Allò que li dona caràcter és tot l'aparell escultòric que l'ornamenta, amb esfinx, faraons, elefants i tot un reguitzell de relleus amb iconografia egípcia o mesopotàmica. La part més espectacular és, sens dubte la porta, amb dues grans columnes -els capitells de les quals tenen forma de flor de lotus- custodiades per dues esfinxs, obra de l'escultor Arnau Alemany Pi. Estilísticament, es pot considerar una obra a cavall entre el modernisme i l'art déco.

Dissortadament, s'ha perdut el coronament original, en efectuar una remunta, i la tribuna del xamfrà plantejada en el projecte original.

*Primitiu Sabaté Barjau va ser un prestigiós cirurgià d'idees progressistes, molt actiu a Tortosa durant la guerra civil. Va ser empresonat, jutjat i afusellat després de l'ocupació franquista de la ciutat, l'any 1939