Casa Bau
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Casa Bau, abans de l'ampliació. Postal antiga

Tortosa - Casa Bau, abans de l'ampliació. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep Plantada Artigas / Joan Amigó Barriga
Situació Ramon Berenguer IV, 26
Edificada entre 1912 i 1915, és un dels edificis més rellevants del Modernisme tortosí. Va ser promoguda per Josep Bau Vergés (Tortosa, c. 1868 – 1935), un important empresari, fundador de l'empresa Aceites Bau, que exportava olis a Amèrica del Sud, principalment a Argentina i Xile. Al costat de la casa hi tenia els magatzems.

Originalment, tenia una fesomia força diferent. Constava únicament de planta baixa, dos pisos i unes golfes que van ser suprimides després de la guerra civil, en efectuar-se una reforma que va suposar l'afegit de dues plantes i la construcció de les dues torres laterals. De l'edifici original destaquen especialment dos elements: la tribuna del pis principal i la galeria de la planta baixa. Aquesta està formada per un seguit d'arcs de mig punt recolzats damunt de columnes cilíndriques amb uns delicats capitells florals. És remarcable igualment el treball de forja de la porta i de les baranes dels balcons.