Casa Brunet
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Casa Brunet

Tortosa - Casa Brunet (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorFrancesc Escudé Bosch (signa el projecte Josep M. Vaquer Urquizú)
Situació Cervantes, 7 / Teodor González, 32-34
Edifici en xamfrà, construït entre 1913 i 1917. Va ser la residència de Salvador Brunet, però, al llarg dels anys, ha estat seu de Banc Comercial de Barcelona, de l'Acadèmia Cots i de la Cambra de Comerç. És un edifici de gran sumptuositat tot i tenir només dues plantes, i un dels pocs que ha tingut la sort de no patir remuntes que desfigurin el seu aspecte original, com ha passat amb tants d'altres. Està concebut de manera que tot el protagonisme se l'enduu el xamfrà. Allà hi ha la porta principal, la tribuna, i un coronament que fa l'efecte d'una portalada monumental. Tot l'aparell ornamental és d'una gran riquesa, amb profusió de motllures i relleus de fullatges, garlandes, figures humanes i d'animals. L'interior està decorat amb pintures i estucs de regust barroc.

Originalment, la casa era propietat de Maria de l'Assumpció Tomàs i Subirats, vídua de Francesc Margenat i Tarragó. Com que no tenia descendència directa, va passar a mans de la seva fillola, Maria de l'Assumpció Canalda, i al seu marit Salvador Brunet i Sala.

Tot i que el projecte s'atribueix a Francesc Escudé Bosch (Roquetes, 1867 - 1919), els plànols van ser signats per Josep M. Vaquer Urquizú donat que Escudé no va arribar a obtenir la titulació facultativa.