Banc d'Espanya
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Banc d'Espanya

Tortosa - Banc d'Espanya (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJuan de Zavala Lafora
Situació Cervantes, 17
Edifici construït entre els anys 1934 i 1935, concebut dins d'un estil monumentalista, de referències clàssiques, lligat als corrents noucentistes. Va ser projectat per l'arquitecte oficial del Banc d'Espanya, Juan de Zavala Lafora (Pamplona, 1902 – 1970). Va tancar l'any 1978 i lliurat a l'Ajuntament de Tortosa. Actualment és la seu de la UNED.

És un edifici en xamfrà que ofereix una imatge de bloc compacte, amb un acabat de maó vist combinat amb pedra artificial a la planta baixa. La façana principal està emfasitzada amb grans columnes llises que li aporten la sumptuositat esperable d'un edifici bancari, sense detreure la sensació de "caixa forta" associada a un banc, sensació que es veu reforçada per les reixes dels finestrals de la planta baixa.