Convent de les Serves de Jesús
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Convent de les Serves de Jesús

Tortosa - Convent de les Serves de Jesús (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJoaquín de Rucoba i Octavio de Toledo
Situació Cervantes, 19
Convent situat al xamfrà entre els carrers de Cervantes i Sant Joan Baptista de la Salle, amb pati posterior alineat al carrer Cristòfol Despuig. La Comunitat de les Serves de Jesús, dedicada fonamentalment a l'assistència de malalts, es va instal·lar a Tortosa l'any 1896. Uns anys més tard, l'any 1904, i mercès al mecenatge de Francesc Margenat Tarragó, van adquirir aquest solar i van encarregar el projecte del convent a l'arquitecte càntabre Joaquín de Rucoba (Laredo, 1844 - 1919), arquitecte diocesà de Santander, que ja havia construït la seu de la casa mare de l'orde, a Pamplona. L'obra es va enllestir l'any 1906. El convent va estar en funcionament fins a l'any 2018 i després va passar a ser residència d'estudiants.

És un edifici auster, que sol passar desapercebut dins d'un barri on brillen grans casals modernistes o noucentistes. Està format per la part conventual i la capella, aquesta coronada amb una senzilla espadanya de dos ulls. És una capella neogòtica, de nau única, coberta amb cinc trams de volta de creueria rebaixada, i capçada amb un absis poligonal.