Porta de Palau
(Tortosa | Catedral - Baix Ebre)

Tortosa - Catedral. Porta de Palau. Restes del palau episcopal romànic (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Catedral. Porta de Palau. Crucifició (reproducció)

Tortosa - Catedral. Porta de Palau. Crucifició (reproducció) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Plaça de Palau
La porta de Palau o de la Canonja està documentada des del segle XII. Es tancava a les nits per protegir i aïllar la canònica. Dóna accés a una petita plaça interior, la plaça de Palau, on encara es poden veure els contraforts de l'antic palau episcopal romànic. A l'altra banda hi ha el Forn de la Canonja, construït al segle XV. A la part frontal es conserva una fornícula amb un grup escultòric en pedra que representa la Crucifixió, obra dels segles XV-XVI, conegut com com la Creu del Calvari. El que hi ha a la fornícula és una reproducció, l'original es pot veure a l'interior del Museu de la Catedral, al qual s'accedeix des de la mateixa plaça.