Església de Santa Eulàlia
(Banyeres del Penedès - Baix Penedès)

Banyeres del Penedès - Església de Santa Eulàlia

Banyeres del Penedès - Església de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2018)

Banyeres del Penedès - Església de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2006)

Banyeres del Penedès - Església de Santa Eulàlia (Foto: Eduard Royo -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, inicis segle XX)

Banyeres del Penedès - Església de Santa Eulàlia (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, c1925)

Situació Plaça de l'Om, 1
Construïda durant el segle XVII (a l’interior hi ha gravada la data de 1685) en substitució de l’antiga capella del castell, de la qual no se’n ha conservat cap resta. Va ser ampliada el 1780. Té una sola nau, amb capelles laterals i absis poligonal, coberta amb volta de creueria. El portal de mig punt, adovellat, i asimètric respecte a l’eix de simetria de la nau, és anterior, de tradició medieval. Està emmarcat per una imposta sostinguda per pilastres poligonals amb capitell ornat amb fullatge. A la part superior de la façana s’observa el sobrealçat realitzat a finals del segle XVIII. Adossat a la nau s’alça el campanar de torre, refet l’any 1964. Al costat del frontis hi ha la capella del Santíssim, afegida l'any 1894. A l’altre costat hi ha la casa rectoral, de l’any 1700.

Al MNAC hi ha un valuós retaule gòtic de Bernat Martorell que es creu procedent d'aquesta església.