Esglesia de Sant Salvador. Campanar
(El Vendrell (nucli) - Baix Penedès)

El Vendrell - Església de Sant Salvador. Campanar (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Vendrell - Església de Sant Salvador. Campanar (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorJoan Antoni Rovira / Manuel Farré,
Situació Plaça Vella
El campanar va ser projectat l'any 1769 pel mestre de cases tarragoní Joan Antoni Rovira, però les obres no es van iniciar fins al 1781/82, dirigides pel barceloní Manuel Farré, que va modificar el projecte inicial de Rovira. Es va enllestir l'any 1784.

Està situat a l'esquerra de la façana. Consta d'una base quadrada, on hi ha el rellotge, un cos vuitavat de dos trams, separats per una cornisa, amb el tram superior obert a cada cara, i un cos superior, també octogonal, de menor amplada, coronat amb una cúpula. Damunt de la cúpula hi ha un àngel de bronze, recolzat en una sola cama, amb un braç enlairat que assenyala la direcció del vent. Es coneix popularment com l'Àngel de Tobies, obra de l'argenter vilanoví Josep Romeu, del 1784.

Ha estat restaurat en tres ocasions, els anys 1928, 1958 i 1998. En la de 1958 es va haver de fer amb l'ajut d'un helicòpter de la marina nord-americana.