Torre d'en Corder
(Tortosa | Riba dreta - Baix Ebre)

Tortosa - Torre d'en Corder

Tortosa - Torre d'en Corder (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Crtra. de Xerta, km 22,5
La Torre d'en Corder o d'en Despuig era una de les torres de guita que vigilaven l'Ebre, comunicada visualment amb la torre del Prior i la d'en Pinyol. És una construcció de planta quadrada, d'una alçada d'uns 20 m i un gruix de 6,5 m. Només es conserven els murs perimetrals, fets de maçoneria en filades horitzontals, amb les cantoneres repicades. La porta és de mig punt, adovellada, situada a considerable alçada.

Sembla que aquest indret va estar poblat ja en època ibèrica i que potser en època andalusina hi va haver una primera fortificació. La torre actual es pot datar a començament del segle XIII. Al segle XVI pertanyia a Cristòfor Despuig, la filla del qual, Aldonça, es va casar amb Francesc Corder.