Monument als Combatents de la Batalla de l'Ebre
(Tortosa | Riba dreta - Baix Ebre)

Tortosa - Monument als Combatents de la Batalla de l'Ebre

Tortosa - Monument als Combatents de la Batalla de l'Ebre (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorLluís M. Saumells Panadès
Situació Riu Ebre
Inaugurat l'any 1966, està situat dalt d'un pedestal on, antigament, hi havia hagut el pont de la Cinta, i anteriorment un pont de barques. Està format per dues piràmides de ferro, fins a una alçada d'uns 45 m. La piràmide més baixa està coronada amb una àliga de ferro, de 2 m d'amplada. La més alta es corona amb una estàtua de bronze que representa un combatent, alçant un estel. Al dors hi ha una creu de 12 m d'alçada. És obra de l'escultor Lluís M. Saumells (Gironella, 1915 - 1999), un dels més importants representants del simbolisme expressionista dins l'escultura catalana del segle XX.

La conservació d'aquest monument ha estat sempre envoltada de polèmica. Uns la consideren un símbol franquista que cal destruir i altres creuen que, un cop retirats els elements simbòlics del règim, és només una obra d'art que cal preservar. L’any 2016, coincidint amb els cinquanta anys de la inauguració del monument, l’Ajuntament de Tortosa va fer una consulta popular als veïns per saber si eren partidaris d'enderrocar-lo o de mantenir-lo al seu lloc i reinterpretar-lo. Aquesta darrera va ser l'opció guanyadora, però, tot i això, la Generalitat va optar per desmuntar-lo. Els tribunals van paralitzar cautelarment l'enderrocament.