Ermita del Coll de l'Alba
(Tortosa | Perifèria - Baix Ebre)

Tortosa - Ermita del Coll de l'Alba. Pou (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Ermita del Coll de l'Alba. Postal antiga

Tortosa - Ermita del Coll de l'Alba. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Crtra. vella de Tortosa al Perelló
Situada en un turó, a uns 450 m d'altitud, va ser construïda al primer terç del segle XV adossada a una torre de defensa medieval, que ocupa un dels angles posteriors de l'edifici. El primer pelegrinatge documentat és de l'any 1442. Va ser ampliada i reformada al segle XVI. Al seu costat hi ha l'antiga hostatgeria.

La capella té una sola nau, de planta rectangular, capçada amb un absis carrat i coberta amb volta de canó. La porta és de mig punt, adovellada. Al seu davant hi ha un porxo gòtic, amb cinc arcs ogivals sostinguts per columnes cilíndriques de capitells prismàtics. Es conserven els permòdols de l'embigat, alguns d'ells amb restes de pintura gòtica. Posteriorment es va afegir un segon porxo, obert amb una gran arcada rebaixada.