Poblat de Fullola
(Tortosa | Perifèria - Baix Ebre)

Tortosa - Poblat de Fullola (Foto: Nuriagarsia, 2016)

Tortosa - Poblat de Fullola (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Tortosa - Poblat de Fullola (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Pista de Fullola
Necessita intervenció urgent
Situat a la vall del barranc de la Fullola, en un territori força despoblat i allunyat de qualsevol nucli urbà, les ruïnes del poblat es troben disperses i molt malmeses al voltant de la torre fortificada, encara dreta. Només hi ha un parell de masos de factura moderna, que conserven alguns elements medievals. A tocar de la torre hi ha les escasses restes de l'església, envaïdes per la vegetació, amb arcs apuntats de la volta, construïda probablement a finals del segle XIV.

El poble està documentat des de l'any 1208, any en què rebé una primera carta de poblament a favor de Pere Nebot que, com que no va prosperar, va ser atorgada a Arnau de Figuerola, el 1216. Al segle XIV ja formava part del terme de Tortosa i, l'any 1496, hi constaven vuit focs. No se sap quan ni perquè va ser abandonat, però tot fa pensar que va ser destruït en algun conflicte bèl·lic, segurament durant la guerra dels Segadors, al segle XVII.