Mas del Bisbe (Bítem)
(Tortosa | Perifèria - Baix Ebre)

Tortosa - Mas del Bisbe

Tortosa - Mas del Bisbe (Foto: Ajuntament de Tortosa)

Tortosa - Mas del Bisbe. Claustre

Tortosa - Mas del Bisbe. Claustre (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1915)

Situació Bítem. Crtra T-301, a l'entrada del poble
Situada a l'entrada de Bítem, és una masia que, tot i les modificacions modernes, conserva importants estructures i elements d'època gòtica. El seu origen és el palau d'estiu que va fer construir, a començament del segle XIII, el bisbe Arnau de Jardí. Originalment, el riu arribava als peus del palau, de manera que el bisbe hi podia arribar navegant des de Tortosa. Comptava amb una capella, dedicada a Santa Maria. Els elements antics més destacats són el claustre, la sala capitular, una capella amb rosassa, el celler i altres estances com la cuina o l'estable.

L'any 1987 la Diputació de Tarragona en va efectuar una restauració. L'any 2019 va ser adquirida per l'Ajuntament al Bisbat de Tortosa.