Església de l'Assumpció
(Xerta - Baix Ebre)

Xerta - Església de l'Assumpció (Foto: Jordi Contijoch -Calaix.gencat.cat-, 2010)

Xerta - Església de l'Assumpció. Interior

Xerta - Església de l'Assumpció. Interior (Foto: Osikerda1, 2004)

Xerta - Església de l'Assumpció (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1915)

Xerta - Església de l'Assumpció (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint del segle XX)

Situació Plaça Major, 1
La primera església de Xerta va ser construïda l'any 1325, però al segle XVI va ser substituïda pel temple actual. En concret, les obres es van iniciar l'any 1580, tal com ho testifica un dels carreus de la façana antiga. Les obres s'allargaren molts anys i no va ser fins a l'any 1628 que el bisbe de Barcelona, virrei de Catalunya i natural de Xerta, Joan Sentís, en va fer la consagració, l'any 1628. La portalada es va acabar el 1659, segons s'indica en un altre dels carreus cantoners.

El temple està format per una nau, coberta amb volta de creueria, i una nau secundària adossada, la capella del Santíssim, afegida al segle XVIII. La façana principal va ser refeta l'any 1858. Té una portalada neoclàssica i dues fornícules amb les imatges de sant Pere i sant Pau. El campanar va ser reconstruït l'any 1910 en estil neoromànic.