Casa Ceremines
(Xerta - Baix Ebre)

Xerta - Casa Ceremines

Xerta - Casa Ceremines (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Santa Teresa, 14
L'aspecte actual d'aquesta casa, una de les més senyorials de Xerta, és fruit d'una reforma efectuada l'any 1887, pocs anys després de ser adquirida per Ramon Martí i Tomàs. Anteriorment havia estat propietat de la família Ramon, que es dedicava a l'exportació d'oli d'oliva i altres productes a l'Argentina. La família tenia com a renom "Ceremines" derivat de la paraula "celemines", una antiga mesura de l'extensió de les terres. En l'actualitat funciona com a hotel i restaurant.

És un edifici de planta baixa, pis principal i unes golfes amb obertures ovals emmarcades amb un seguit d'arcs de mig punt. L'acabat és d'estuc, imitant carreus, i els tres finestrals del pis principal estan emmarcats amb motllures i falsos frontons. De l'interior destaquen la porta del rebedor, els enteixinats i les pintures al fresc d'algunes estances.