Restes de la casa Sentís
(Xerta - Baix Ebre)

Xerta - Restes de la casa Sentís

Xerta - Restes de la casa Sentís (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Major, 35/ 37/ 39
La casa Sentís, una de les més importants de Xerta, va quedar destruïda a causa del bombardeig de l'aviació italiana durant la Guerra Civil, l'any 1938. Va ser la casa pairal de qui fou bisbe de Barcelona entre 1620 i 1632, Joan Sentís i Sunyer, que també va ser virrei i capità general de Catalunya. Es coneixia també com "casa gran" o "casa donya Flora", en relació amb Flora Hipòlita Curto de Sentís, hereva de la casa a començament del segle XVIII.

De l'antiga casa en resten dos portals adovellats, un d'ells tapiat i l'altre restaurat, que ara serveix d'accés a una estreta placeta. Aquest darrer es correspon amb l'entrada de la desapareguda capella de la Immaculada, feta erigir pel bisbe Sentís al segle XVII.