Villa Retiro
(Xerta - Baix Ebre)

Xerta - Villa Retiro. Detall

Xerta - Villa Retiro. Detall (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep Fontserè Mestre, m.o. (atrib.)
Situació Molins, 2
Coneguda popularment com a la casa del milionari, és un habitatge senyorial construït l'any 1892 al lloc on hi havia hagut una antiga casa, de la qual es va aprofitar una part dels fonaments. Des de l'any 2006 funciona com a hotel de cinc estrelles. D'estil vagament colonial, envoltat de grans jardins d'espècies exòtiques i llacs amb grutes i fonts.

Qui va fer construir la casa va ser Jaume Martí Tomàs, nascut l'any 1844, membre de la família de comerciants coneguda amb el nom dels Ceremines. Com que no era l'hereu, va decidir marxar a l'Argentina, on va arribar a fer una considerable fortuna. L'any 1871 es va casar amb una baronessa, Maria Dolors de Còdol Tomàs, de la qual es va divorciar l'any 1897, sense haver tingut fills. Posteriorment, es va casar amb la uruguaiana Juana Orfilia, amb qui va tenir un fill. Anava fent estades esporàdiques a la casa de Xerta fins que, l'any 1913, la família s'hi va instal·lar definitivament. Un any després va morir. La seva vídua va seguir vivint a la casa -tret dels anys de guerra- fins a la seva mort, l'any 1960.