Molí de l'Assut
(Xerta - Baix Ebre)

Xerta - Molí de l'Assut (Foto: Jordi Contijoch -Calaix.gencat.cat-, 2012)

TipusMolí
AutorMacià Pellicer, m.o.
Situació Assut de Xerta
Necessita intervenció urgent
Molí fariner construït l'any 1575 pel mestre d'obres Macià Pellicer, a petició de la ciutat de Tortosa, situat al damunt de l'assut de Xerta. Utilitzava la tècnica del regolf, molt eficient si hi ha un bon cabal d'aigua. L’aigua entra per un extrem de l’assut i es fa passar per uns cilindres de pedra que fan moure els eixos. L'edifici, un dels pocs exemples d'arquitectura industrial d'època renaixentista a Catalunya, era de pedra picada, però amb posterioritat es van alçar més plantes, de maçoneria. Al costat de l'edifici hi ha l'embarcador on es lligaven les barques.

A començament del segle XX es van instal·lar unes turbines per generar energia elèctrica als pobles de Xerta i Aldover, restes de les quals encara es conserven dins del molí.

Des de fa anys, l'Ajuntament de Xerta reclama la seva expropiació per assegurar-ne la conservació, actualment molt compromesa.