Santa Maria del Mar. Porta de la Passioneria i làpides
(Barcelona | Santa Maria - Barcelonès)

Barcelona - Barcelona - Santa Maria del Mar. Porta de la Passionera

Barcelona - Barcelona - Santa Maria del Mar. Porta de la Passionera (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Porta de la Passioneria (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Làpida commemorativa de l'inici de les obres (català)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Làpida commemorativa de l'inici de les obres (català) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Làpida commemorativa de l'inici de les obres (llatí) (1)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Làpida commemorativa de l'inici de les obres (llatí) (1) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Santa Maria, 1
La porta lateral del costat de mar és de característiques molt semblants a la porta lateral del costat muntanya, ambdues amb paral·lelismes amb les portes del monestir de Pedralbes i la de Sant Iu, a la catedral de Barcelona. Està formada per un seguit d'arcs ogivals en degradació i un fals gablet superior, amb traceria calada a l'intradós, frondes a l'extradós, i un floró al capdamunt. El timpà ha perdut les imatges que devia allotjar.

Flanquejant la porta, a banda i banda, hi ha dues inscripcions commemoratives del començament de les obres. A la part esquerra hi ha la versió en llatí, mentre que a la dreta hi ha la versió en català: En nom de la Santa Trinidad a honor de madona Sancta Maria fou comensada la obra d'aquesta esglesia lo dia de Sancta Maria de març de l'any MCCCXXIX regnant n'Anfós per la gràcia de Déu Rey d'Aragó qui conques lo regne de Cerdeya.