Santa Maria del Mar. Estípits del baldaquí barroc
(Barcelona | Santa Maria - Barcelonès)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Estípits del desaparegut baldaquí barroc

Barcelona - Santa Maria del Mar. Estípits del desaparegut baldaquí barroc (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Altar barroc desaparegut

Barcelona - Santa Maria del Mar. Altar barroc desaparegut (Foto: Marcel·lí Gausachs -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-1930)

Barcelona - Santa Maria del Mar. Altar barroc desaparegut (Foto: Jaume Biosca -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

TipusElement singular
AutorRafael Rocafort i Josep Ratés
Situació Santa Maria del Mar. Tribunes de l'absis
L'any 1628 es va decidir substituir el retaule gòtic original per un de nou, encarregat als escultors Rafael Rocafort i Josep Ratés. Conjuntament, van esculpir un conjunt de pilastres troncocòniques de marbre (estípits) coronades amb busts d'àngels, cadascun d'ells individualitzat i esculpit amb força realisme. Aquell retaule, del qual els estípits n'eren el basament, no es va arribar a enllestir del tot.

A la segona meitat del segle XVIII es va construir un nou retaule, constituït per un enorme baldaquí, amb les columnes de marbre. Això va suposar la desaparició del retaule del segle XVII, tret dels estípits que, per la seva excepcional qualitat, van ser aprofitats com a base del baldaquí. Dissortadament, aquell fastuós retaule va ser destruït per l'incendi de 1936, tot i que es van poder salvar els elements de jaspi i de marbre.

Ara, els magnífics àngels del segle XVII es poden contemplar a l'espai expositiu situat a les tribunes de l'absis de la basílica.