Cal Magre
(Tarrés - Les Garrigues)

Tarrés - Cal Magre

Tarrés - Cal Magre. Mural d'Antonio Oteiza

Tarrés - Cal Magre. Mural d'Antonio Oteiza (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Major, 12
Gran casal fet construir per Josep Martorell, cabaler de cal Magre de l'Espluga Calba, i Maria Palau de cal Mut, casats el 1789. Segurament, la casa va ser construïda poc després tot i que les obres degueren durar força temps. De fet, a la porta hi ha un escut amb la data de 1809. Va fer funcions d'hostal i, als anys trenta del segle XX, era un cafè amb sala de ball.

L'edifici té planta quadrada i teulada a tres aigües. El que li dona caràcter és l'espai porticat, que en origen va ser construït per permetre el pas dels vianants, ja que la casa era a tocar de l'antiga muralla.

A l'interior del porxo hi ha un mural ceràmic en relleu fet el 1999 per l'escultor i caputxí basc Antonio Oteiza (1926) en record de Pere Vilaplana, fundador de la comunitat.