Cal Mata (Saifores)
(Banyeres del Penedès - Baix Penedès)

Banyeres del Penedès - Saifores. Cal Mata, celler (Foto: Albert Esteves, 2006)

Banyeres del Penedès - Saifores. Cal Mata, fàbrica

Banyeres del Penedès - Saifores. Cal Mata, fàbrica (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Saifores
Masia que forma part del nucli de Saifores, documentada des del segle XIV, transformada en centre cultural per la seva propietària, Marta Mata i Garriga.

El conjunt està format per la Casa Vella, amb portal d'arc adovellat, el celler i la Casa Nova. Aquesta és, de fet, la part més antiga, però va ser completament reformada l'any 1915. Amb tot, conserva dos antics arcs ogivals a la planta baixa. El celler nou és del 1911 i està caracteritzat pel seu coronament esglaonat d'obra vista. Al pati es pot veure encara una xemeneia, el poc que resta de les antigues instal·lacions dedicades a la producció d'oli de pinyol de raïm.