Església de Santa Maria
(Fulleda - Les Garrigues)

Fulleda - Església de Santa Maria. Portada barroca

Fulleda - Església de Santa Maria. Portada barroca (Foto: Albert Esteves, 2021)

Fulleda - Església de Santa Maria (Foto: La Llena Ambiental -invarquit.gencat.cat-)

Situació Plaça del Pare Joan Fàbregues
L'edifici original de l'església de Santa Maria va ser construït a començament del segle XIV, en un estil de transició entre el romànic i el gòtic. En aquella època era sufragània de la parròquia de l'Espluga Calba. L'any 1739 es va allargar per la part frontal i es va construir l'actual façana barroca, amb el característic coronament ondulat i una portada classicista d'esquema senzill. L'any 1847 es va allargar per l'altra costat, fet que dona lloc a l'actual presbiteri. Ambdues ampliacions es fan força visibles observant el canvi d'aparell exterior.

Essencialment, és un temple de nau única, coberta amb volta de canó apuntada, amb capelles laterals obertes amb arcs de mig punt buidant els murs originals. Aquest volum original està coronat, a la part de la capçalera, per un campanar d'espadanya de tres ulls, al qual es van incorporar tres esteles discoidals procedents del vell cementiri que hi havia, al costat de l'església. En una restauració duta a terme l'any 1986, es va deixar al descobert una part de l'antiga portalada romànica.