Monument a Agustina Saragossa
(Fulleda - Les Garrigues)

Fulleda - Monument a Agustina Saragossa

Fulleda - Monument a Agustina Saragossa (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep Agustí Feliu
Situació Carretera de Montblanc, a l'entrada del poble
De l'any 1786, no se sap amb certesa on va néixer Agustina Saragossa i Domènech, més coneguda pel seu sobrenom Agustina d'Aragó, heroïna en la defensa de la ciutat de Saragossa durant el setge de l'exèrcit napoleònic. Segons les fonts, podria ser Barcelona, Reus o Fulleda. Els que de ben segur eren fills de Fulleda eren els seus pares, Francesc Ramon Saragossa i Labastida i Raimunda Domènech i Gasull.

L'any 1986, amb motiu del segon centenari del seu naixement, el poble de Fulleda va voler retre-li homenatge amb la inauguració d'un monument commemoratiu. Està format per la figura en bronze de l'heroïna, en actitud d'encendre un canó, cedit pel que llavors era ministre de defensa, Narcís Serra. L'escultura és obra de Josep Agustí Feliu (Montblanc, 1956-1995).