El poble de Fulleda
(Fulleda - Les Garrigues)

Fulleda. Barana (Foto: Albert Esteves, 2021)

Fulleda - Cementiri

Fulleda - Cementiri (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Ctra. LV-2012. Km 17
Documentat des de mitjan segle XII, el terme de Fulleda, amb el seu castell, va formar part de les possessions del monestir de Poblet fins al segle XIX. A la Geografia de Catalunya publicada a començament del segle XX, Ceferí Rocafort descrivia el poble -que incloïa a la Segarra Baixa- com una agrupació de 139 cases més 44 escampades i deia si bé l'aygua no hi es mólt abundosa, se troban algunes fonts en lo séu terme que produheix grans y oli, poch vi, llegums y cria bestiar de llana. Té dues prempses d'oli y l'aspecte dels poble es purament agrícol.

El castell no ha deixat pràcticament cap resta, però és força interessant l'església de Santa Maria, especialment el seu interior romànic tardà. Pel que fa al nucli urbà, conserva l'estructura urbana medieval, amb moltes cases amb façanes de pedra, la major part rehabilitades modernament mantenint els elements i la fesomia antiga.