Església de Santa Maria Assumpta
(Puiggròs - Les Garrigues)

Puiggròs - Església de Santa Maria Assumpta

Puiggròs - Església de Santa Maria Assumpta (Foto: Albert Esteves, 2021)

Puiggròs - Església de Santa Maria Assumpta. Interior

Puiggròs - Església de Santa Maria Assumpta. Interior (Foto: La Llena Ambiental -invarquit.gencat.cat-, 2021)

Situació Plaça de l'Església
Tot i que l'existència d'un castell, documentat des del segle XII, fa pensar en la presència d'una capella en aquelles mateixes dates, no se'n té constància fins a una visita pastoral de 1361, on consta que, en aquell moment, era sufragània de Santa Maria de Juneda. L'edifici actual, en tot cas, va ser construït molt posteriorment, al llarg del segle XVIII.

És un temple de nau única, coberta amb volta de canó amb llunetes, i capelles laterals. Tot l'exterior està obrat amb carreus de pedra, ben tallats i enfilats però de mida irregular. La façana principal, molt austera, presenta un portal de línies clàssiques, amb un arc adovellat de mig punt flanquejat per dues pilastres nues que sostenen un entaulament recte, damunt del qual hi ha una fornícula. Damunt d'ella -igual que sobre els dos pedestals que coronen les pilastres, hi ha una esfera ornamental. Molt afectada per les destrosses de 1936, va ser objecte d'una completa rehabilitació, l'any 2009.

A l'interior, conté la capella del Sant Crist i una sepultura de 1719, de la família Cabau i l'altar principal, modern, pintat per Carme Benet.