Fàbrica CACI
(Badalona | Barris centrals - Barcelonès)

Badalona - Fàbrica CACI (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2018)

Badalona - Fàbrica CACI (Foto: Sergi Suárez, 2022)

AutorJaume Botey Garriga
Situació Av. Eduard Maristany, 183-191
Antiga fàbrica construïda per Jaume Botey i Garriga l’any 1899, un constructor i mestre d’obres que també va ser alcalde de Badalona entre els anys 1875 i 1876. Destinada inicialment a la producció de midó per a colls de camisa, va ser la seu de l'empresa tèxtil CACI (Compañía Auxiliar del Comercio y la Industria). Actualment és de propietat municipal. Se la coneixia popularment com el Coco.

És un edifici estructuralment de formigó armat, amb els acabats de maó vist, de tres cossos, amb el cos central més alt i un cos transversal annex. Totes les obertures són d'arc rebaixat, ressaltades amb motllures a les llindes, fetes també amb maó vist. Va ser un dels primers edificis construïts a Europa amb el mètode denominat "Hennebique", una variant del formigó armat consistent en blocs reforçats amb l’ajuda de barres d’acer longitudinals a la cara inferior.