El Gelabert
(Copons - Anoia)

Copons - El Gelabert. Document de 1355. Fotografia aportada per Manuel Tudó Boix

Copons - El Gelabert. Document de 1565. Fotografia aportada per Manuel Tudó Boix

Copons - El Gelabert. Document de 1570. Fotografia aportada per Manuel Tudó Boix

Situació Ctra. a Veciana, km. 1. Trencall a mà dreta
Masia situada prop de la riera de Veciana, formada per diversos cossos fruit d'ampliacions dutes a terme al llarg del temps. El cos principal mostra una planta rectangular on hi destaca, a la façana de migdia, una galeria formada per tres arcades d'arc rebaixat. Hi ha restes de l'antic molí, el qual va resultar molt malmès en les riuades de Santa Tecla, l'any 1874. Aquest molí podria tenir els seus orígens al segle XIII.

Pel que fa al mas, hi ha diversos documents del segle XIV on es parla d'un Gelabert de Copons. Al segle XVI ja apareix vinculat a la família Tudó, esmentada a Veciana al fogatge de 1497 i a Copons al de 1553. L'any 1565 hi ha la primera referència escrita d'un Tudó del Gelabert, batejat a Copons (de nom Pere, fill de Joan Tudó i Magina). Des de llavors el mas ha estat sempre propietat de la família Tudó*.

*Font: Estudi dels Molins de Copons. Anna Micaló, Josep M. Vila, Jordi Amigó. Servei del Patrimoni. Diputació de Barcelona, 1997