Quàdriga de l'Aurora
(Barcelona | Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Parc de la Ciutadella. Garses reials (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parc de la Ciutadella. Garsa reial

Barcelona - Parc de la Ciutadella. Garsa reial (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Parc de la Ciutadella. La Quàdriga de l'Aurora, abans de la restauració

Barcelona - Parc de la Ciutadella. La Quàdriga de l'Aurora, abans de la restauració (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorRossend Nobas Ballbé
Situació Parc de la Ciutadella
El grup escultòric que corona la monumental cascada del parc és una al·legoria de la deessa Aurora (Eos), amb els seus atributs clàssics: el carro i la torxa. Està fet amb ferro colat, daurat, fos a la foneria d'Alexandre Wohlguemuth a partir de l'original en guix. Aquest va ser executat per Rossend Nobas Ballbé (Barcelona, 1849-1891) després de la renúncia de l'escultor inicialment triat, Andreu Aleu. S'inspira en el Carrousel del Louvre, però pren el nom d'Aurora, vinculat als conceptes de progrés i llibertat.

Nobas va executar també les garses reials, també de ferro daurat, símbol de la matinada. Alguns autors atribueixen el seu disseny a un jove Gaudí, alumne de l'arquitecte de la cascada, Josep Fontserè, durant aquella època.

Amb el pas dels anys, el daurat de l'escultura es va perdre del tot fins a quedar completament negra, i és així com els barcelonins van contemplar l'obra durant molts anys (vegeu fotografia adjunta de 2007). No va ser fins a l'any 2009 que es va restaurar i va recuperar la seva fesomia original.